четверг, 1 января 2009 г.

Досвід будівництва свого будинку

Ось вже півроку ми з чоловіком живемо в новому, побудованому "з нуля", котеджі. Адже колись, вибираючи місце під будівництво і перегортаючи проект, здавалося неймовірним, що зі всіх цих бетонних блоків, балок, цегли, мішків з цементом і безліч інших будматеріалів вийде будинок - наш, рідний.

Як все починалося
Знімна "двушка" в спальному районі найближчим часом повинна була змінитися новенькою, купленою по іпотеці квартирою - своєї власної! Ми з чоловіком наглядали варіанти і навіть зупинили свій вибір на одній двокімнатній квартирі на дев'ятому поверсі. Але одного разу увечері за чашкою чаю, мріючи про те, як нарешті в'їжджатимемо в нове житло, подумалося: "Адже ці стіни, які ми збираємося купувати, залишаться з нами на все життя. Хто знає, як складеться життя і чи буде через п'ять - сім років можливість додати квадратних метрів, щоб у кожного з наших майбутніх дітей (принаймні, двох) була своя простора кімната." І тоді нас відвідала думка побудувати будинок - справжній, великий, на століття, щоб раз і назавжди вирішити житлове питання. Зваживши все за і проти, ми остаточно вирішили: будуватимемо!

Питання "де" відпав сам собою - ближче до родичів на північному Сході Підмосков'я. До того ж, земля там не найдорожча. На наше щастя, відповідна ділянка знайшлася швидко: 17 км від МКАД, поряд всі необхідні комунікації, зручна асфальтована дорога, залізнична станція в десяти хвилинах ходьби від майбутнього володіння, декілька невеликих магазинчиків поблизу, за залізничним переїздом - поліклініка. І все це - в оточенні сосен і ялин.

Став щасливими володарями 10 соток, ми почали думати, яким же він буде, наш будинок. Спершу в місцевому відділі архітектури з декількох десятків варіантів вибрали типовий проект. Зробити це опинилося не так те просто, оскільки довелося врахувати масу чинників.

По-перше, дерево або цеглина" Дерево спочатку асоціювалося у мене з хатинкою, що покосилася, але чоловік сказав, що за кордоном зараз всі переходять на дерев'яне будівництво і сучасний дерев'яний будинок може простояти і 70 років, побудувати його простіше і швидше, ніж цегляний, та і набагато дешевше, якщо, звичайно, будувати із звичайного бруса. Але з'ясувалося, що у дерева є і мінуси: горючість і більша, ніж у цеглини, схильність атмосферним діям. І, що найнеприємніше, - з часом в дереві люблять заводитися комахи - всякі там деревні жучки. Є, звичайно, спеціальні покриття, які можуть в якійсь мірі запобігти цим напасті. Але все таки в нашій свідомості переміг стереотип: немає нічого надійнішого за цеглину!

По-друге, розташування удома. Ми вибирали проект з урахуванням того, щоб вікна житлових кімнат виходили на найтеплішу і сонячну сторону - південь.
По-третє, планування: високі стелі, зручні драбини, велика кухня, вітальня, спальня, кабінет і дві дитячих. Я відразу заявила чоловіку: повинне бути рівно п'ять кімнат. Якщо менше - майбутньому великому сімейству буде тісне, а якщо, навпаки, більше, то місію їх прибирання я з себе знімаю! Природно, на п'ять кімнат потрібно передбачити два санвузли.
Розмір і конфігурація внутрішніх приміщень теж мали для нас значення. Ми вибирали планування з великими кімнатами, квадратними або близькими до квадрата. Подруга, яка недавно захопилася фен-шуй, просвітила: це ідеальна форма для концентрації позитивної енергії. Що ж, чом би не послухати рад стародавніх мудреців і кращої подруги"

Ну і, нарешті, зовнішній вигляд удома теж важливий. Особливих запитів - башенки-портіки-парапетіки - у нас не було. Та і безглуздо виглядали б елементи бароко або постмодерністські мотиви в оточенні сосен, ялин і сусідських дачних будиночків...
В результаті вибрали проект п'ятикімнатного цегляного котеджу з двох поверхів з мансардою, виступаючим крильцем і скатним дахом. Але будувати почали не відразу, місяці три пішло на паперовий клопіт: потрібно було зробити прив'язку проекту до ділянки, погоджувати комунікації - водопровід, газ, електрика. Вникнути у все це і без того забитому інформацією мозку здавалося непосильним навантаженням, але довелося, оскільки потрібно було замінювати чоловіка в метушні по інстанціях.

А тим часом наступила весна - найкращий час, щоб почати будувати. Адже зведення цегляного будинку припускає роботу з цементом, а цей матеріал віддає перевагу плюсовим температурам, інакше може не вчасно застигнути. Отже до наступної зими ми розраховували вже побачити дах нашого котеджу!

Основа основ
Будинок починається з фундаменту. Ця невелика бетонна смужка по периметру будівлі відняла мало не п'яту частину запланованих на будівництво грошей. Але міцна підстава - річ більш ніж важлива. Від його якості залежить все майбутнє життя будівлі. Розуміючи всю значущість цього етапу будівництва, я розібралася у всій тонкості установки фундаменту. Через мій гуманітарний склад розуму, зрозуміло.

Виявилось, в проекті неможливо врахувати всього. Без сюрпризів у нас не обійшлося. Коли робочі почали рити котлован, виявили на ділянці скупчення грунтових вод. Довелося терміново внести зміни в проект і відмовитися від підвалу, інакше потрібно було б встановлювати дорогу гідроізоляцію. У іншому все йшло за планом: будівельники встановили опалубку з дощок, проклали арматуру, потім зробили "коробку" з бетонних блоків, між блоками і землею залили бітум для гідроізоляції, верхні краї коробки накрили двома шарами руберойду - з тією ж метою.
І за всіма цими процесами потрібні око та око, інакше можна упустити яку-небудь істотну деталь. Наприклад, важливо не забути показати виконробу, де у фундаменті повинні знаходитися отвори для каналізаційних і водопровідних труб - цієї інформації немає в проекті, по якому будується будинок. Майбутні труби позначені тільки в кресленні "Водоканалу".
Отже, фундамент готовий. Зверху поклали бетонне перекриття. Дерев'яне - менш надійне, оскільки воно з часом може підгнити і його доведеться міняти. "З часом" означає, звичайно, не рік і навіть не десять років. Але все таки чисто з суб'єктивних переваг ми вибрали бетон.

Стіни, які гріють
У нашому проекті передбачені надійні стіни в 2 цеглини. Як не дивно, ця частина роботи виявилася найшвидшою. Ще вчора над землею була видно лише смужка фундаменту, а до вечора наступного дня - вже підноситься добра половина стіни. Тепер навіть здалеку було видно, що будинок будується!

Він ріс по задуманому, залишалося лише зрідка приїжджати на об'єкт і дивитися, чи все в порядку. Періодично чоловік прискіпливо вдивлявся в якість кладки, боячись виявити щонайменшу нерівність. Спочатку я сміялася над його дійшлістю, але він напоумив мене: шар розчину не повинен бути товще сантиметра, адже пов'язуючий матеріал пропускає тепло краще, ніж цеглина і, якщо шви дуже товсті, дорогоцінне тепло "спливатиме" назовні.

Змиритися з можливою втратою градусів я не могла і пару разів навіть сама зробила обхід об'єкту з лінійкою в руках. А оскільки я відношуся до категорії "мерзлячок", то умовила чоловіка додатково утеплити стіни. Він, як "суворий індіанський вождь", спочатку вважав це зайвим. Але доводи "стіни і так товсті" і "опалювання працюватиме" на мене не подіяли.
Із зовнішньої сторони стіни був укріплений шар теплоізоляції, який потім обштукатурили. Виявилось, що це ціла система фасадного утеплення - ROCKFACADE, в комплекті якої були всі необхідні компоненти: утеплювач, дюбелі, клей, шукатурка, сітка і фарба. Отже стіни у нас вийшли такими, що тепер найлютіша зима не страшна. Причому, не тільки мені, але і моєму маленькому теплолюбивому ботанічному саду.

Дах - всьому голова
І ось, нарешті, дісталися до самого верху. У нашому випадку дах скатна, з великим - в 45 градусів - кутом нахилу. Мені вона сподобалася своєю красивою, спрямованою в небо формою і ще тим, що зорово з нею будинок виглядає вище.

Чоловік знову ж таки оцінив практичну сторону: кут нахилу - один з чинників довговічності крівлі. Виявляється, чим менш похилий дах, тим довше на ній скоплюється сніг, який підтає і створює додаткову вологість. На нашій сніг залежуватися не буде, він відразу сповзе до її нижньої частини.

Що ще важливо - дах не повинен випускати назовні тепло, тим більше що під нею проектом передбачений мансардний поверх. У нашій будівельній фірмі, ще до початку робіт, коли складали кошторис, порекомендували використовувати теплоізоляцію з кам'яної вати. Як нам пояснили, у неї хороші теплоізолюючі властивості, вона не горить і з часом не дає усадки. З декількох варіантів ми вибрали у результаті легкі плити ROCKWOOL ЛАЙТ БАТТС - довірилися репутації світового лідера.

Мені було цікаво, як теплоізоляція кріпитиметься до даху, тому я напросилася з чоловіком на чергову "екскурсію" в наш будинок, що будується. Дах там будувався повним ходом. До балок, що становлять основу даху, знизу укріпили пергамін. Так дерев'яні частини крівлі будуть захищені від підгнивання і протечек, а теплоізоляція надовго збереже свою якість. Потім балки зсередини обшили дошками, а зверху, в простір між брусами, уклали теплоізоляцію.

На дерев'яне перекриття між другим поверхом і горищем теж встановили кам'яну вату - не тільки для тепла, а ще і для звукоізоляції. Невже без цього матеріалу не обійтися" Як виявилось, немає. Правда, можна обмежитися простими матеріалами. Але, як пояснив чоловік, пінопласт і ошурки - пальні, керамзит - важкий і запорошений, причому не тільки під час укладання. Цей пил просочуватиметься через покриття в кімнату. Та і потім, всі ці матеріали не дають тієї якості тепло- і звукоізоляції, як сучасні плити з кам'яної вати.

Залишилося тільки оформити дах. Спершу поверх балок поклали обрешетування. І, нарешті, останній штрих - покриття крівлі. Варіантів тут маса. Найдешевший - шифер - відпав відразу як найдовговічніший, по ньому навіть ходити не можна - порепається від щонайменшого тиску. Є дещо зміцній: наприклад, металлочерепіца - покриття із сталевого або алюмінієвого профільованого листа, на який нанесений спеціальний захисний полімерний склад, керамічна черепиця - суперміцна, красива, але і ціна у неї висока.

Цілком відповідної мені показалася м'яка крівля - сучасна, якісна, екологічна. Плитки такої крівлі кріпляться до обрешетування за допомогою спеціального клейкого шару на зворотному боці кожної пластини, внахлест. У неї є ще одна перевага перед всіма іншими видами даху: коли йде дощ, його шуму не чутно - краплі беззвучно падають на полімерне покриття. Втім, проти шуму дощу ні чоловік, ні я нічого не маємо. Тому, зваживши все за і проти, вибрали все ж таки оцинковане залізо. Це матеріал прослужать років сорок, а стоїть набагато дешевше за інших.

Майже готово!
Отже, зовні будинок виглядає майже готовим. Наступний етап - поставити вікна і вхідні двері.
Спочатку вікна. Дерев'яні або пластикові" Перші - екологичней, та і стоять, як нам спочатку здалося, дешевше. Але, зайшовши в декілька фірм, ми зрозуміли, що хороші дерев'яні пакети, які простоять декілька десятків років, коштують набагато дорожче найкращих пластикових. А пластикові вікна відомих фірм (наприклад, VEKA, KBE) значно герметічней, чим дешеві дерев'яні і прослужать довше. Отже, ми - за пластик.

У будь-якому випадку, головне тут - правильна установка, інакше тепло поволі, але вірно покидатиме будинок через найдрібніші щілини між стінами і рамами. Відразу згадалися сумні історії знайомих: одні тиждень доробляли недоробки за майстрами горя, у інших вікно в спальні відкривалося, тільки якщо докласти нелюдські зусилля. Вибрати фірму по установці вікон не так-то просто. Рекламі в місцевих газетах довіряти не варто - краще поговорити з сусідами, які недавно поставили склопакети. Наші майстри попрацювали на совість: навіть в найлегковажніші дні біля вікон не відчувалося анінайменшого холодку.

Двері теж вибирали ретельно. Я - з естетичної точки зору, чоловік - з практичною. У результаті нам поставили міцні металеві двері з внутрішнім утеплювачем і хорошим замком. Ми замовили італійський, MOTTURA. Чоловік довго відкривав і закривав його, коли встановили двері, щоб упевнитися, що він в порядку. І правильно! Страшно уявити, що буде, якщо його заклинить! Двері кріпляться в стіни величезними, мало не півметровими, штирями. Зламати таку, якщо що, м'яко кажучи, проблематично.
Отже, наш будинок все більше і більше ставав житловим. Паралельно з установкою склопакетів і дверей нам підключали електрику, проводили опалювання, газ, водопровідні і каналізаційні труби.

Нарешті найскладніше було позаду. Залишався тільки приємний клопіт - облаштувати будинок нашої мрії. На завершення будівництва утепляємо підлогу першого поверху, настилаємо дошки на перекриття, кладемо плитку, штукатуримо. Потім - установка міжкімнатних дверей, фарбування, поклейка шпалер. Благо, на ринку обробних матеріалів сьогодні багато торгових марок з перевіреною якістю: Meffert AG, Tikkurila, Eurolux, Imperial Decor, з вітчизняних - "Текс", "Эмпілс", "Слов'янські шпалери".
І ось наступив день довгожданого переїзду, якого ми чекали більше року. Розпаковувавши коробки з пожитками, ведуться веселі суперечки куди прибити поличку, повісити постер, поставити статуетку. Ще не у всіх кімнатах є плінтуси і не всі вікна закриті шторами. Але це - дрібниці, в порівнянні з тим, що зроблене!

Півроку живемо в новому будинку. Він вже пройшов своє перше випробування - благополучно була пережита зима і весна - без додаткових огрівальних приладів, капаючого даху, проблем з електропроводкою і іншими системами. Ми на ділі переконалися, що, вибраний нами проект виявився грамотним, будівельники - добросовісними, а матеріали - якісними. Означає, все було зроблено правильно і тепер нас чекають ще довгі і щасливі роки в теплом, надійному, затишному будинку!

Комментариев нет: