четверг, 1 января 2009 г.

Настилка лінолеуму і пластікатних плиток

Одним з кращих покриттів для підлоги по праву вважається лінолеум - матеріал в усіх відношеннях зручний, гігієнічний і довговічний. Лінолеум відрізняється високою міцністю на стирання, малою теплопровідністю, декоративністю, легко миється і чиститься. Настілка його вимагає в 5-6 разів менше часу, ніж настілка і обробка дощатої полови, і в 10-12 разів менше, ніж укладання паркету. Лінолеум будь-якого типа і якості пружний і крихкий при низькій температурі (нижче за 0ЀС), тому перш ніж розгортати рулон, принесений з морозу, його треба витримати в кімнаті протягом доби, щоб прогріти.

Наша промисловість випускає декілька видів лінолеуму. Вони можуть бути без ссно-ьанія (безоснбвниє) плі з осно-ганієм (основні) у вигляді джутової тканини, повсті або вспененной маси. Незалежно від основи лінолеум, як правило, складається з двох або більшого числа шарів. Верхній лицьовий шар включає менше наповнювачів, стійкіший до стирання, еластичніший і має декоративне оформлення.




Безшовний лінолеум дешевший, але менш міцніший, оскільки синтетична основа при вигині може тріскатися. Він більш підходить для обробки полови в передпокоях і кухнях. Основні лінолеуми міцніше, оскільки додатково зміцнені основою, яка, крім того, є хорошим тепло- і звукоізолюючим засобом. Ці матеріали більше підходять для обробки полови в житлових кімнатах. Пласта-катіиє плитки робляться безосновнимі і головним чином з тих же матеріалів, що і лінолеум; випускаються з розмірами 300x300, 200X200 і 150X 150 мм. Удома можуть використовуватися для настілки полови в передпокої і кухні.

Вибираючи лінолеум в магазині, потрібно мати при собі план кімнат з вказівкою розмірів. Це допоможе точніше вирахувати необхідне число метрів і уникнути непотрібних стиків при настілке, оскільки ширина рулонів для різних видів лінолеуму може бути не однакова. Лінолеум в кімнатах настилають так, щоб шви між полотнами розташовувалися у напрямку до світла (стики менше будуть помітні). На дощатій підставі шви розташовують уздовж дощок, причому бажано, щоб стик полотен доводився на середину дошки.

Лінолеум в рулонах, особливо безосновний, часто злежується, стає хвилястим і наклеїти його рівно буває просто не можливо. Тоді рулони потрібно розвернути, розрізати на полотна потрібних для роботи розмірів (без прирізання) і укласти їх на підлогу один на одного лицьовою стороною вниз днів на 10-12, притиснувши важким вантажем. Якщо не допоможе, листи можна пропрасувати гарячою праскою. При настілке лінолеуму велике значення має якість підстави, на яку він наклеюється. Пол повинен бути абсолютно рівним, чистим і сухим. Навіть незначні нерівності проступатимуть через лінолеум, погіршуючи загальний вид підлоги. Крім того, опуклі місця покриття швидше зношуватимуться. Якість поверхні підлоги можна перевірити довгою рівною рейкою (1-1,5 м), прикладаючи її у різних напрямах і переглядаючи на просвіт. Просвіт більше 3 мм вважається неудої-летворнтельним. Хитка дощата підстава (дошки прогинаються при ходьбі) для настілки лінолеуму не придатно, його потрібно укріпити установкою додаткових лаг.

Підготовку підлоги починають із зняття плінтусів. Їх обережно підчіплюють і піднімають стамескою або сокирою. Лінолеум, наклеєний недостатньо суху поверхню, швидко відшаровується, а іноді навіть рветься. Практично вологість дерев'яних покриттів визначають так: на підлогу кладуть шматок фільтрувального або цигаркового паперу, а зверху - лист лінолеуму, краї якого притискують вантажем. Якщо після закінчення 2-3 днів папір залишиться сухим і поверхня підлоги не потемніє, лінолеум можна наклеювати. Після перевірки на вологість поверхню дощатої полови треба прооліфити і як слід висушити.

Дуже зручним засобом вирівнювання старих підстав під лінолеум і пластікатниє плитки є їх покриття древесноволокністимі плитами, основні відомості про яких дані в соогветствующем розділі. Крім вирівнювання поверхонь ДВП забезпечують додаткову тепло- і звукоізоляцію. На дерев'яні підстави древесноволокністиє плити можна прибивати цвяхами, прагнучи втопити їх головки, на інші підстави - приклеювати гарячим бітумом або холодними мастиками. Лінолеум і пластікатниє плитки можна наклеювати гарячим бітумом, готовими клеями і мастиками, що продаються в господарських магазинах, а також саморобними мастиками. Гарячу бітумну мастику готують і застосовують так само, як і для ремонту паркетної полови.

У магазинах можна зустріти клеї "Бустілат" і "Стіліт", мастики ПС-Б, ПЛ-1, ДФК-П, КН-3, 2Гумілакс", "Синтолакс", "Скроні" і ін. При використанні клею ЀБустілатЀ підлогу заздалегідь грунтують 15 %-ным розчином цього клею у воді, дають просохнути приблизно доба, потім на загрунтовану поверхню наносять шар клею і на нього укладають облицювальний матеріал, ретельно розрівнюючи. Настил бажано закоткувати катком і придавити вантажем (мішки з пєєком) особливо в стиках. Ходити можна через добу. Витрата - приблизно 0,5-0,8 кг на 1 ма.
! Мастики ПС-Б і ПЛ-1 двух-компонентниє: пасту і отвер-дітель змішують безпосередньо перед вживанням і ніяк не пізніше 1,5 ч. Мастики наносять на підлогу шпателем і відразу укладають настил, ретельно розрівнюючи. Витрата мастик 0,7-0,9 кг на 1 м2. Ходити по підлозі можна не раніше чим через 2 сут.

Технологія застосування клеїв і мастик, що приводиться вище, дана для загального орієнтування. Докладні відомості можна знайти в інструкціях, що прикладаються до цих матеріалів заводами-виготівниками. Якщо немає можливості придбати готові мастики, їх можна приготувати самостійно. Будь-який лінолеум, окрім коллокселінового, можна приклеїти масляно-крейдяною мастикою. У її склад входять (масова частка %): крейда сухий мелений - 47; оліфа "оксоль" - 36 і портландцемент марки "300" або 2400"-17. Спочатку змішують крейду і цемент до отримання однорідного порошку, потім вливають оліфу і всі ретельно перемішують. Застосовувати потрібно протягом доби.

Дуже популярна у любителів мастика "Біські". Вона добре клеїть лінолеум, плитки, паркет і інші матеріали. Для приготування 10 кг мастики потрібно узяти: 6,5 кг бітуму: 2,2 кг уайт-спірита; 0,4 скипидару; 0,2 кг гумового клею і 0,7 кг цементу. Спочатку розігрівають бітум до розрідження, потім невеликими порціями в нього додають цемент при безперервному перемішуванні. Знявши суміш з вогню і давши їй декілька остигнути, послідовно вводять уайт-спірит, скипидар і гумовий клей.

Лінолеум не завжди потрібно приклеювати. Наприклад, у вузьких проходах, де немає необхідності стикувати полотна по довжині, лінолеум можна прирізати і залишити його тиждень-дві. Після цієї го краям його потрібно прибити і притиснути плінтусами. Так само поступають і з м'яким ворсовим лінолеумом: по периметру біля стін закріплюють плінтусами, а в стиках приклеюють.
Тепер про прирізання полотен. Перше полотно лінолеуму відрізують з невеликим запасом (пріпуськом) по довжині і присувають бічною стороною до однієї із стін на відстань 2-3 см. Потрібно стежити, щоб пріпуськ листа був однаковим з обох кінців листа (біля бічних стін). Підгонка лінолеуму до стіни біля дверей проводиться за допомогою циркуля і косинця, як показано на мал. 69, а. Змірявши циркулем найбільшу відстань між серединою дверного отвору і краєм листа, цю ж відстань відкладають від виступів стіни. Відмітки на лінолеум наносять по косинцю.

Приклеювати лінолеум впритул до стін не рекомендується, краще залишати зазор 5-10 мм, який згодом закриється плінтусом або галтелью. Після укладання листа з вирізами на місце на підлозі по протилежному краю проводять лінію олівцем і приблизно у середині роблять поперечну контрольну відмітку як на підлозі, так і на лінолеумі. Потім лист трохи відсовують від бічної стіни і зайвий матеріал відрізують по попередній розмітці. Ніжку циркуля встановлюють по контрольних відмітках. Наступний лист з'єднується з першим упритул, тому їх потрібно дуже точно обрізати. Для цього при розкроі кромки суміжних листів укладають внахлестку з напуском 15- 20 мм.

Розкроїти лінолеум іноді буває скрутно із-за присутності труб і виступів стін. У таких випадках краще всього скористатися шаблоном, вирізаним з щільного паперу або картону.
Мастику наносять залежно від виду клею або тільки на підлогу, або на підлогу і тильній стороні лінолеуму. Для цього полотнища обережно відгортають лицьовою стороною всередину приблизно наполовину довжини і рівномірним шаром наносять мастику. Шар, нанесений на підлогу, повинен бути завтовшки 1-2 мм, а на лінолеумі тонший. Бічні кромки листів (10- 15 см) уздовж лінії стику залишаються непромазаннимі. Укладені полотнища потім розгладжують від середини до країв за допомогою якого-небудь важкого предмету, обернутого м'якою ганчіркою. Для щільнішого притиснення полотнища до підстави рекомендується користуватися вантажем.

До прирізання кромок суміжних листів приступають через 2-3 дні, коли мастика підсохне. Різати треба гострим ножем по лінійці (мал. 69, г). Після прирізання стиків приклеюють кромки листів, видаливши з-під них грязь і пил. Притиснуті кромки притирають і уздовж стику кладуть вантаж.
Покриту лінолеумом підлогу рекомендується протирати вологою, але не мокрою ганчіркою, оскільки вода, проникаючи через шви між підставою і лінолеумом, може бути причиною загнивання підлоги. Лінолеум відносно стійок до дії кислот, але роз'їдається лугами, тому для миття не слід застосовувати різні пральні порошки.

Пластікатниє плитки настилають так само, як і лінолеум, але з деякими особливостями. Настілку краще вести від дверей і стіни, де вона знаходиться, з тим щоб краї плиток, що прирізаються, біля бічних стін були закриті плінтусами. Для наклейки плиток звичайно застосовуються бистросхлативающиеся мастики, які наносять тонким рівномірним шаром як на підставу, так і на тильну сторону плиток. Кращими мастиками вважаються резино-бітумні і кумароно-каучукові, але можна застосовувати будь-які, рекомендовані для наклейки лінолеуму.

Невдачі в приклеюванні плиток найчастіше пояснюються наступними причинами. Більшість використовуваних мастик сохнуть досить довго (до декількох діб). Якщо почати ходити по плитках до закінчення цього терміну, що звичайно і відбувається, мастика видавлюватиметься через шви між плитками, а кути і кромки плиток підводитимуться. Плитки добре приклеяться тільки в тому випадку, якщо будуть добре притиснуті до підлоги (наприклад, піском в мішках).

Комментариев нет: