суббота, 9 августа 2008 г.

Переваги дерев'яних матеріалів для будівництва дачних будинків

РЕКЛАМА:

http://www.uportal.com.ua/ - УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ: погода, новини, знайомства, гороскоп, перекладач, пошук по Україні, каталог, відправка СМС

__________________________

Кожному, хто вирішив будувати будинок, хочеться, щоб він довго стояв і добре служив. Навряд чи комусь хочеться щороку будувати новий будинок: часу багато, клопоту багато, грошей теж багато. Ніякого спокою.

Традиційним матеріалом для стін малоповерхових будівель є дерево. Деревина як матеріал володіє безліччю важливих достоїнств. Деревина достатньо легко піддається склеюванню, без особливих зусиль з'єднується цвяхами, шурупами і т.п. Вона добре обробляється і піддається обробці. З погляду співвідношення щільності і міцності деревину можна порівнювати з металами. Стіни удома повинні бути довговічні, володіти хорошими звукоізоляційними якостями, мати, можливо, менша вага, забезпечувати в приміщеннях постійний температурний режим, необхідний для будівлі.

Її недоліками є лише осадкова деформація в перші 1,5-2 роки і невисоку вогнестійкість. Проте, в даний час з обома недоліками можна справитися. Для підвищення вогнестійкості використовують спеціальні засоби, якими просочують дерево. Це дозволяє підвищити вогнестійкість до такого ступеня, що навіть при високих температурах дерево тлітиме, але не горіти.

Найкомфортнішими на санітарно-гігієнічні вимоги (зокрема що мають низьку теплопровідність) є брусчатиє і рубані стіни з хвойних порід дерев.
Хвойні породи підходять більше, ніж листяні з тієї причини, що мають правильнішу форму стовбура і менше схильні до загнивання.

Основними параметрами, що визначають довговічність для дерева є:

· міцність
· щільність стійкість до розтріскування стійкість проти гниття зносостійкість низька сучковатость невисока твердість висока колючість легкість

Міцність деревини визначається породою дерева, щільністю, вологістю, наявністю пороків.
Вологість буває вільною і зв'язаною. Особливістю вільної вологи є те, що вона випаровується з дерева дуже легко. Для того, щоб це перевірити, досить пригадати, що промокле під дощем дерево висихає достатньо швидко, за декілька годин. Зв'язана волога, навпаки, випаровується поволі, і для того, щоб висушити дерево, не вдаючись при цьому до допомоги спеціальних технологій, може знадобитися декілька років. У міру збільшення кількості зв'язаної вологи міцність деревини стає меншою. Коли ж кількість вологи переходить межу гігроскопічності (30%), вологість перестає робити вплив на міцність деревини. Крім того, практична цінність відмінності між вільною і зв'язаною вологою полягає в тому, що при випаровуванні першою міняється тільки тяжкість дерева, а при випаровуванні другою змінюється об'єм, тобто відбувається усихання. Зменшення об'єму деревини при її висихання неоднаково по різних напрямах. У товщину більше, ніж в довжину. деревні породи

При сушці дерева волога випаровується нерівномірно. Спочатку волога випаровується із зовнішніх шарів, а потім з внутрішніх.

Що малоусихають: Ялина, ялиця, кедр, біла тополя, сосна і ін.
Среднеусихающие: Дуб, в'яз, бук, осика, ясен, чорна тополя, дрібнолиста липа і ін.
Сильноусихающие: Клен остролістний, граб, модрина, береза.

Не таке рівномірне випаровування вологи призводить до того, що в деревині виникає внутрішня напруга, що розтягує її на поверхні і що стискає всередині, внаслідок чого на дереві можуть виявитися тріщини.

З щільністю і вологістю деревини тісно зв'язана здатність її утримувати в собі металеві кріплення. Чим більша щільність деревини, тим вище опір висмикуванню цвяха або шурупа. Вологість полегшує забивання цвяхів в деревину.

Твердість - це здатність деревини чинити опір проникненню в неї твердих тіл. По ступеню твердості деревні породи можна розділити на 3 групи:

М'які: Сосна, ялина, кедр, ялиця, осика, липа, вільха, тополя.
Тверді: Береза, бук, в'яз, модрина сибірська, ясен, ільм, карагач, клен, яблуня.
Дуже тверді: Граб, кизил, самшит, акація біла, береза.

Зносостійкість деревини - це її здатність протистояти руйнуванню в процесі тертя. Тут існує така закономірність: чим більші твердість і щільність деревини, тим менше її зношуваність.
Гнилизна виникає в результаті життєдіяльності різних грибів, які руйнують деревину і в більшості випадків роблять її непридатною для робіт.

Сучковатость - наявність підстав гілок (сучків) живих або відмерлих під час зростання. Сучковатость порушує однорідність будови деревини, знижує її міцність, утрудняє обробку.

Легкість - властивість деревини, яка є вигідною при будівництві в поєднанні з іншими якостями.

Комментариев нет: