пятница, 3 октября 2008 г.

Системи водопостачання

Загальні відомості

Немислимий сучасний будинок без зручностей, що створюють "інфраструктуру" комфорту. Наприклад, такого важливого чинника як наявність і якість джерела водопостачання. Оскільки вода той компонент в житті людини, без якої життя стає практично неможливим. Знаходження в садибному будинку передбачає величезну витрату води для питних і господарчо-побутових потреб. Але розташування садибних будинків і котеджів часто в таких місцях, де тільки планується проведення магістралі централізованого водопроводу. У зв'язку з цим багато домовласників вирішують цю проблему самостійно, виходячи з місцевих умов і індивідуальних можливостей.

Навіть те, що водою покрито близько трьох чвертей поверхні Землі, прісна вода гідної якості стає розкішшю. Пройшли ті часи, коли можна було пити воду з будь-якого джерела, не страшившись про те, скільки шкідливих речовин в ній знаходиться.

За старих часів ця проблема розв'язувалася достатньо легко. Встановлювали на ділянці біля будинку колодязь, споруджували над ним простий коловорот або інший підйомний механізм і черпали воду відрами в потрібній кількості.

На сьогодні багато власників садибних будинків слідують цьому ж методу, а саме використовують воду підземних джерел. Шляхом просочування в підземні шари породи атмосферних опадів або вод поверхневих джерел відбувається утворення підземних (грунтових) вод.

Шар породи, де відбувається скупчення і пересування підземних вод, називають водоносним пластом, а які розташовані нижчим за водоносний пласт водонепроникні шари і породи - водоупором. Що залягають поблизу поверхні землі на першому водотривкому шарі грунтові води називають верховодкою. Верховодка має незначні запаси води, що коливаються залежно від кількості і часу, випавших в даній місцевості опадів і тому не може бути джерелом водопостачання.

Також вона не захищена зверху водотривкою "крівлею" і з цієї причини може забруднюватися водами, проникаючими безпосередньо з поверхні землі. Для господарсько-питного водопостачання найбільше підходять води, розташовані у водоносних пластах, породи, що знаходяться між водотривкими шарами, - міжпластові води, а вони, як правило, відрізняються стабільністю запасів і високою якістю.

Вимоги до водопостачання удома з часом ростуть, та і якість води в більшості колодязів вже зовсім не те, що раніше. Часто в смаку води з колодязя відчуваються неприємні відчуття, оскільки в ній може знаходитися практично всі елементи таблиці Менделєєва. Тому в даний час водопостачання сучасного індивідуального будинку представляє складне інженерне завдання, над рішенням якого працюють багато конструкторських і наукових колективів. Використання підземної води для питних і господарських потреб підлягає обов'язковому узгодженню з органами санітарно-епідеміологічної служби.

Намагаючись знайти воду вищої якості бурят все глибше і глибше від поверхні землі, там, де артезіанські водоносні горизонти знаходяться під водонепроникними юрськими глинами. Туди ще не встигли проникнути сліди сучасної цивілізації з її згубними для здоров'я наслідками, зате вода з таких горизонтів може задовольнити смак найвимогливішого господаря.

Ну а для тих, чий сімейний бюджет не дозволяє буріння артезіанської свердловини, сучасна промисловість приготувала цілу серію очисних установок, за допомогою яких можна якщо не зробити воду кристально чистою, то, принаймні, довести її до стану, безпечного для здоров'я.

Компанія "Інгео-2000" - це інженерний центр з великим досвідом роботи, що надає повний комплекс послуг в будівництві

ТОВ НПФ "Інгео-2000"
Тел. (495) 790 36 19

Комментариев нет: