пятница, 3 октября 2008 г.

Натяжні стелі - від стародавніх греків в двадцять перше століття

Як це не дивно, натяжні стелі відомі ще з давніх часів. Їх прародителями вважається декорування стельовою поверхнею шовковими тканинами - так прикрашали свої житла греки і римляни. Тканину підбирали під колір стін, коли вона втрачала свою привабливість і свіжість, її міняли - і нова стеля знову радувала господарів житла. Дуже цікава технологія виготовлення оббитих тканью стель була в стародавній Вірменії. Тут використовували якнайтоншу тканину з виляску. Попереднє просочення крейдяною емульсією на воді і натягнення на каркас дозволяли виготовити ідеально рівну поверхню. Проте з часом крейда обсипалася, і сьогодні вірменські умільці використовують водорозчинну фарбу, якій покривають тканинну стелю.

З 1967 року натяжна стеля стала виготовлятися промисловістю. Важку тканину замінило тонке полотно з ПВХ, яке розтягували між профілями. Цю конструкцію і стали називати натяжною стелею.

Спочатку для установки стель використовували гарпунну технологію - готові комплекти привозили з Франції. Дев'яності роки стали якимсь переломним моментом в історії натяжних стель - з'явилася безгарпунная технологія, яку запропонували голландці. Полотна кріпилися за допомогою клинів, виготовляли їх на виробництві, а все криволінійності і необхідні виступи кроїли вже на самому об'єкті - тепер створювати натяжні стелі стало набагато зручніше і швидше.

Альтернативою клинової технології стала штапіковая, що з'явилася в кінці дев'яностих. Трикутні штапики закріплювали плівку в П-образному профілі, і в установці обов'язково використовували плінтус, пінопласту.

2001 рік подарував натяжним стелям безшовну технологію - тканинну стелю виготовляли з полотна шириною 3,1 м., 4,1 м. і 5,1 м. Спочатку їх кріпили на шнур, а трохи пізніше з'явилися приховані стінні кріплення.

За всю історію свого існування натяжні стелі завоювали безліч шанувальників, адже людям спрадавна хотілося прикрасити своє житло, створюючи гармонію і естетичність в своєму будинку.

Комментариев нет: